Burtica umflata si celiachia

Copilul meu a avut abdomenul proeminent inca de bebelus. La inceput ni s-a parut amuzant, fiindca asa sunt frumosi bebeii, pufosi. Imi amintesc ca pe la 6 luni nu il incapeau body-urile de 9 luni, iar la 9-12 luni ii dadeam pantaloni si bluze de un an si jumatate. I le scurta mama pe masura lui, ca sa il incapa bine la burtica.

Doctora de familie nu ne-a zis niciodata ca ar putea fi ceva in neregula, desi ea vedea zilnic atatia copii si poate ar fi trebuit sa isi puna un semn de intrebare. Nu ne-a dat nicio explicatie nici macar cand in apropierea varstei de 1 an am descoperit, la insistentele mele de a ii face analize, ca are anemie feripriva si hemoglobina foarte jos. A primit tratament cu fier, dar dupa cateva luni avea din nou lipsa. Abdomen marit si dureros si la 1 an si jumatate, la 2 ani si asa mai departe. Ceva nu era in regula sigur. Mai ales ca seara se vaita adesea ca il doare burtica. Ajunsesem la un moment dat sa imi fie frica de ora somnului, fiindca atunci incepea calvarul. Am fost si la ecografie, desigur, dar totul era aparent bine si durerile au fost puse pe seama colicilor.

La recomandarea altor doctori, pe la care am mai ajuns din auzite sau pe cautate, am renuntat pe rand la lactate si chiar si la gluten pentru o perioada de cateva luni, suspectandu-se alergie ceva. Insa nimeni nu ne-a recomandat analize. Am bagat in copil tot felul de siropuri, de prafuri, ba ca are gaze, ba ca poate e el mai sensibil la stomac… Asta pana am ajuns la doamna doctor Gabriela Bar, de la IOMC, careia ii multumesc pe aceasta cale pentru diagnostic si rabdarea de a imi povesti exact cum stau lucrurile. A fost singurul doctor care M-A ASCULTAT si apoi MI-A EXPLICAT pe inteles absolut tot. A stat mai bine de o ora sa ma lamureasca, sa imi deseneze pas cu pas ce am de facut, cu o caldura nemaintalnita.

Asadar, dragi parinti, luati aminte si nu lasati copiii neinvestigati! Ce nu as da sa imi fi spus si mie cineva sa ii fac analizele astea mai demult. Il intepi, doare, stiu. Dar apoi stii ce ai de facut sau poti sta linistit daca al tau copil nu are nimic.

Copilul meu nu are burta umflata in mod natural, asa cum m-au facut sa cred unii si altii. Dupa aproape o saptamana de regim strict, in unele momente din zi ii vad abdomenul plat. Si ii sta atat de bine!

Avem mult de tras, trebuie sa citim fiecare eticheta si sa ducem o lupta crunta in primul rand cu noi, cu infranarea dorintelor. Dar, pana la urma doamna doctor are dreptate: bine ca nu e ceva mai grav, ca nu e dependent de vreun tratament strict. Momentan, Boala Celiaca poate fi tinuta sub control foarte bine respectand regimul alimentar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *