Sunt aproape 8 luni de cand tinem regimul exclusiv fara gluten, iar stilul nostru de viata s-a schimbat enorm in tot acest timp. Nu e vorba doar despre mancare… ci despre modul in care percepem alimentatia acum, dand o mai mare importanta hranei sufletului.
De-a lungul timpului am incercat mai multe retete de prajituri din faina de orez sau diferite mixuri, si unele sunt de-a dreptul delicioase. Problema insa este ca necesita mai mult timp decat preparatele clasice din faina de grau, intrucat totul trebuie masurat la gram, cu cantarul de bucatarie. Iar cum eu nu am prea mult timp pentru asta, am ramas mai conservatoare, repet cateva retete care stiu sigur ca imi ies si care le plac copiilor, dedicandu-le lor restul timpului. Noroc cu sora mea, care s-a apucat de prajiturit serios si ne rasfata cu fel si fel de prajituri delicioase. Este foarte rabdatoare, are timp sa caute cu grija fiecare ingredient si stim sigur ca ne prepara totul in conditii de NEcontaminare. Ea ne-a facut si cozonacul pentru Paste, care a fost insiropat, plin cu ciocolata… de-a dreptul delicios. De Craciun, insa, cum a fost ocupata cu niste comenzi de prajituri, nu a mai avut timp pentru cozonaci, iar eu nici atat. Plus ca, la cat sunt de talentata la framantat… erau mari sanse sa pierd timpul si sa consum ingredientele degeaba, care si asa sunt destul de scumpe…
Cum a fost Craciunul fara cozonac? Plin de liniste, speranta si pace. Ne-am jucat, am mancat o multime de prajituri apetisante, am cantat „La multi ani” in fata unui tort cu mere a carui lumanare a fost aprinsa si stinsa de copii de nenumarate ori – spre marele lor amuzament, iarasi ne-am jucat si ne-am rugat sa fim si la anul la fel de plini de speranta, increzatori si sanatosi. Mancarea nu este totul. Si ma bucur ca nu ne-am ghiftuit, ca in alti ani. E si o vorba care spune: „Fa rai din ce ai!” Iar noi avem un viitor frumos inainte, in ciuda celiachiei. Si ne dorim sa zambim si sa ne distram in fiecare zi. Cu sau fara cozonaci.
#copiifericitiparintifericiti