Comunicarea eficientă: o călătorie de conectare și reConectare

Te întrebi la ce mă refer când spun: conectare și reConectare? Ei bine, într-o lume în care vorbim fără oprire, de multe ori ne simțim pierduți într-o mare de cuvinte. Comunicarea se transformă într-un reflex, iar conexiunile autentice devin o raritate. Cu toate acestea, fiecare dintre noi își dorește să stabilească legături profunde cu cei din jur. În acest articol explorăm importanța comunicării eficiente. Rămâi aproape și află de ce de multe ori nu sunt suficiente doar cuvintele și cum poți crea punți către relații mai profunde.

Când cuvintele sunt doar cuvinte

Probabil că toți avem momente în care cuvintele nu reușesc să transmită ceea ce simțim cu adevărat. Încercăm să comunicăm, dar simțim că nu facem asta cu adevărat, din toată inimă. Acest lucru poate fi profund frustrant și dezarmant.

Te-ai gândit vreodată la modul în care comunicau părinții cu tine în copilărie? Fiindcă de multe ori felul în care comunicăm e preluat de la ei. Cu siguranță îți amintești că principala lor preocupare era legată de nevoile materiale. Fără îndoială ei au făcut tot posibilul să îți ofere un trai confortabil. La fel și ai mei.

Părinții au fost acolo pentru a ne asigura tot ce avem nevoie din punct de vedere fizic. Prin urmare, comunicarea s-a concentrat adesea pe aspectele practice ale vieții: școală, mâncare, îmbrăcăminte. În aceste condiții, adesea cuvintele lor au fost doar cuvinte, nu și părți ale sufletului.

Predă lecția care face bine

Mulți părinți nu au simțit sau nu au știut să ofere ghidaj și îndrumare înspre lumea mare. Și, vrând-nevrând, acest tipar comportamental a fost preluat de mare parte dintre noi. Însă noi nu trebuie să predăm aceeași lecție copiilor noștri. Odată ce conștientizăm că lucrurile pot fi făcute și Altfel e important să luptăm pentru o schimbare în bine.

Haideți să învățăm să comunicăm eficient, iar toți cei din jur să se bucure de miracolul acestei transformări. Fiindcă atunci când comunici eficient te bucuri nu doar tu de rezultate, ci și toți oamenii cu care interacționezi.

Așadar, dacă cel puțin o dată în viață te-ai confruntat cu probleme legate de comunicare citește în continuare! Află care e cauza principală și ce ai de făcut.

Conștientizarea dorinței de conectare și reConectare

Să începem cu o provocare. Te rog să te gândești la un moment în care ai simțit că există un decalaj între ceea ce simți și ceea ce poți exprima în legătură cu ceva sau cineva! Amintește-ți când ai dorit să comunici ceva profund, dar pur și simplu nu ai reușit să găsești cuvintele potrivite.

Mai ții minte cum te-ai simțit atunci?

Indiferent că e vorba de relația cu părinții, copiii, colegii de birou, cu șefii sau vecinii de bloc, mulți spun că au relații „ok”. Totuși, în sufletul lor recunosc că uneori simt nevoia de mai mult.

Mai mult poate însemna ceva diferit pentru fiecare, e adevărat. Poate unii vor conversații mai profunde, care să le atingă inimile. Poate alții doresc să fie văzuți și auziți, nu doar înțeleși dintr-un punct de vedere pragmatic.

Cum putem transforma această conștientizare într-o comunicare autentică și profundă? Cum putem deveni mai deschiși și mai sinceri în exprimarea sentimentelor noastre? Ce să facem ca să ascultăm mai ușor poveștile și gândurile celor din jur? Sunt multe întrebări care până nu demult au avut răspuns. Dar acum au.

Treci de la simpla comunicare la conectare și reConectare cu tine

Să mai facem un exercițiu!

Acum te provoc să te gândești la o conversație cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei! Gândește-te la un moment în care ai simțit că ai fost cu adevărat înțeles și ascultat. Cum te-ai simțit atunci comparativ cu prima amintire la care te-am rugat să te meditezi?

Ai simțit iubire, empatie și înțelegere de această dată?

Care crezi că este diferența între cele două scenarii?

Dacă încă ridici din umeri, dă-mi voie să îți explic puțin. Diferența e că între tine și persoana respectivă s-a creat o conexiune puternică. Unul dintre voi, sau chiar amândoi, ați dat dovadă de empatie, de înțelegere, răbdare, acceptare și chiar iubire.

Iar acum, știind acest lucru, cum ar fi să iei aceste elemente și să le transpui la rândul tău în relația cu cei din jur?

Fii primul care oferă, fără să aștepți nimic în schimb

În general, o greșeală pe care o fac oamenii este aceea că așteaptă ca celălalt să facă primul pas. Dar, în condițiile în care tu începi să conștientizezi că ceva este în neregulă și că prin schimbarea ta îți poți transforma întreaga viață în bine, ce mai aștepți? DE CE mai aștepți?

Dacă nu ai avut parte de o relație deschisă cu părinții în copilărie îmi pot imagina cât ai suferit. Am trecut și eu prin asta. Și în primă fază am adus acest tipar comportamental în relația mea de cuplu, pe alocuri și în relația cu copiii. Asta până într-o zi, când am observat nu doar că nu ajută, dar mai și dăunează.

Iar atunci am hotărât să schimb ceva. Și am început prin a mă schimba pe mine.

Nu adânci prăpastia, hrănește empatia

Știu cum e să te simți frustrat că nu poți împărtăși cu părinții tăi bucuriile sau preocupările tale cele mai intime. Iubirea față de mama este imensă. Și, totuși, comunicarea dintre noi a întâlnit adesea bariere.

Acestea se ridicau ca un zid înalt, care creștea din zi în zi și îmi era tot mai neclar cum să fac să ajung la persoana din spatele ei. Și e cu atât mai dureros când acea persoană este cineva foarte drag. Dorești persoana mai aproape, dar pur și simplu nu știi ce să faci, cum să faci, ce să spui, când și cum să începi.

Cu timpul totul devine mai complicat, prăpastia dintre oameni se adâncește și mai tare. Asta doar dacă nu decizi să iei atitudine și să faci ceva. Alege să hrănești empatia, acceptarea. Nu adânci prăpastia!

Renunță la judecată și îmbrățișează acceptarea

Gândește-te la ocazia în care ai ascultat povestea unui prieten și ai simțit că ești complet conectat cu ceea ce spunea. Acea conexiune profundă poate fi un punct de referință pentru dorința de a avea astfel de conversații și cu cei dragi. Te gândești că poate funcționa inclusiv cu părinții tăi sau cu cineva cu care ai dificultăți de comunicare.

Ai vrea să pui mâna pe telefon, să suni și să spui chiar acum ce ai pe suflet. Dar judeci. TE judeci. Efectiv nu poți lăsa deoparte credințele vechi. Mentalitatea veche te ține pe loc și nu te lasă să te conectezi la esența ta pură, la vocea copilului din tine care îți strigă disperat: sună acum! Fă ceva! La asta mă refer când spun conectare și reConectare. Asigură-te că ai o relație bună cu cei din jur, dar în primul rând că te îngrijești de relația cu tine însuți.

Pentru a construi o comunicare autentică cu părinții și cu cei dragi trebuie să discutăm despre judecată și acceptare. Este important să ne amintim că nimeni nu este perfect.

Uite câteva întrebări de reflecție la care te provoc să răspunzi:

Te-ai gândit vreodată că presiunea, dorința ta ca celălalt să fie perfect este poate cea care v-a influențat relația? Și-apoi: cum te-ai simțit când ai conștientizat că nimeni nu este perfect?

Poate uneori ai simțit că părinții tăi au făcut alegeri cu care nu erai de acord sau care te-au afectat în vreun fel. Cum ai gestionat aceste sentimente de dezacord sau frustrare?

Continuăm?

Afirmă cu voce tare:

„Începând de azi decid să schimb perspectiva și să îi privesc diferit pe cei din jur”.

Acest lucru va influența modul în care comunici și interacționezi cu ei.

Iată niște exemple:

Poate că te-ai simțit vinovat sau dezamăgit atunci când părinții tăi au făcut greșeli sau au avut momente de nesiguranță. Aceste sentimente pot fi o sursă de stres și tensiune în relație.

Imaginează-ți cum ar fi să renunți la ideea de părinți și oameni perfecți și să începi să îi vezi ca pe niște indivizi cu propriile lor provocări și experiențe!

Cum ar putea această schimbare să influențeze modul în care comunici cu ei și cum îi percepi acum?

Aceste întrebări și exemple pot ajuta la explorarea complexității relației cu părinții și cu cei din jur și la promovarea înțelegerii și acceptării. Acestea sunt necesare pentru a avea o comunicare ideală și a vă conecta la nivel profund.

Toți greșim, dar cine învață primul din erori?

Ești gata pentru conectare și reConectare?

Dacă ai ajuns în acest punct și simți vreo urmă de vină, să știi că nu asta este intenția. Din contră.

În acest punct înțelegem importanța de a recunoaște modul în care am comunicat până acum cu acești oameni dragi. Și analizăm dorința noastră de a aduce o schimbare pozitivă în relația cu ei. Iar asta implică și lipsa judecății proprii, nu doar a celui din fața noastră.

Dar cum putem transforma aceste conștientizări într-o comunicare autentică și profundă?

Cum putem să ne străduim să fim mai deschiși și mai sinceri în exprimarea sentimentelor noastre? Cum putem să ascultăm poveștile și gândurile celorlalți cu aceeași deschidere? Și cu ce să începem?

Amintiți-vă că toți greșim, însă e important să învățăm din greșeli, cum spune John Maxwell în cartea: „Uneori câștigi, alteori înveți„. Așa că începe cum dorești, pur și simplu, dar lasă acasă criticul din tine și fii deschis, gata să ajuți. Când ești mereu pe punctul de a-l servi pe celălalt acesta se va deschide singur în fața ta.

Ia atitudine! Fă primii pași de acțiune

Ei bine, dacă ai ajuns până aici sunt convinsă că îți dorești și mai mult. Așa că întreabă-te:

1. Cum pot transforma conștientizarea mea în acțiune? Ce pași pot face pentru a aduce mai multă profunzime și autenticitate în comunicarea mea cu restul lumii?

Și gândește-te: Cum te simți la gândul de a fi mai deschis și mai sincer în exprimarea sentimentelor tale față de proprii părinți!

2. Ce temeri sau rezerve pot apărea și cum poți să le depășești?

3. Cum poți dezvolta mai multă empatie pentru poveștile și gândurile părinților tăi? Cum ai putea să fii un ascultător mai bun?

După cum poți observa, toate aceste întrebări sunt DESPRE TINE.

Da. Tu ești acum cel/cea care are nevoie să își pună pălăria de persoană aflată la next level. Tu vii de la un nou nivel de conștientizare și știi cum să îl abordezi pe cel pe care l-ai tot evitat, din diverse motive.

Lasă orice teamă deoparte și acționează! Acest pas implică nu doar conștientizarea, ci și acțiunea.

Conștientizarea acestui aspect este un moment important în evoluția relațiilor cu cei din jur.

Putem alege să aducem o schimbare în modul în care comunicăm și interacționăm cu ei. Putem să ne străduim să fim mai deschiși și mai sinceri în exprimarea sentimentelor noastre și să le ascultăm poveștile și gândurile cu aceeași deschidere.

Nivelul de Conștientizare: Un Drum Personal

Evoluția noastră este o călătorie unică pentru fiecare dintre noi, iar părinții și toți cei din jur au propriul lor ritm de dezvoltare. Trebuie să fim blânzi și răbdători cu ei, să înțelegem că fiecare persoană are propriile lecții de învățat.

Și pentru început e bine să ne fie clar întâi nouă asta: comunicarea ideală este o călătorie care necesită timp, răbdare, judecată și acceptare, pe lângă conectare și reconectare ;). Cu aceste ingrediente putem construi, treptat, conexiuni mai profunde și autentice.

Blândețe și răbdare

Așadar, dați-vă voie să fiți mai blânzi și mai răbdători cu cei din jur. Înțelegând că fiecare persoană are propriul ritm de creștere și propriile lecții de învățat putem să ne apropiem de ei cu mai multă înțelegere și compasiune. Acesta este un pas important în direcția construirii unei comunicări ideale și a unei relații mai apropiate. Vă recomand ca lectură și cartea lui John Maxwell: „Toți comunicăm, dar puțini stabilim relații„.

Haideți să stabilim relații solide, să ne conectăm eficient cu cei din jurul nostru. Ce părere aveți?

Timpul și dezvoltarea personală, aliații comunicării ideale

Dacă simți că este momentul să aduci o schimbare în relația cu părinții, cu copiii, cu șefii sau oricine din jur începe cu pași mici și cu inimă deschisă.

Conectare și reConectare cu tine însuți.

În timp poți crea conexiuni mai profunde și autentice, să construiești relații care să aducă împlinire și înțelegere reciprocă. Este o călătorie pe care merită să o parcurgi, pentru că în primul rând generează liniște interioară, pace.

Dacă ar fi să te mai las cu niște întrebări la care să meditezi, acestea ar fi:

Ce pași mici și înțelepți poți lua astăzi pentru a începe sau a continua această călătorie de comunicare ideală cu cei din jur?

Cum ai putea să aduci mai multă judecată și acceptare în relația ta cu ei, astfel încât să vă bucurați de înțelegere reciprocă?

Concluzia: Comunicarea ideală – un drum de evoluție, înțelegere și iubire

În final, comunicarea ideală cu toți cei din jur este un proces complex, dar profund. Este o călătorie care ne aduce în fața unor adevăruri importante despre noi înșine și despre cei dragi. Pentru a reuși să avem rezultate din ce în ce mai bune e necesar să punem accent pe conectare și reConectare.

Renunță la judecată și adoptă acceptarea!

Înțelege că fiecare e la alt nivel de conștientizare!

Dă-ți timp să fii în proces!

Ușor ușor vei ajunge la comunicarea ideală. Acea comunicare care ne aduce mai aproape de părinții noștri, de copii și pe unii pe alții. Este o călătorie de evoluție, de înțelegere și, cel mai important, de iubire. Iar asta merită fiecare efort depus.

Dacă simți că ai nevoie de ajutor în construirea unei relații mai apropiate și autentice cu cei din jur suntem aici pentru tine. Echipa noastră este pregătită să te susțină în această călătorie unică.

Te invităm la un APEL DE DESCOPERIRE. Trimite-mi un email la adresa: contact.tagarta@gmail.com sau contactează-mă pe Facebook TagArta și vom discuta punctual pe provocările și nevoilor tale!

Fii leaderul propriei tale vieți! 😊

Abia aștept să te sprijin să te dezvolți atât pe plan personal, cât și profesional.

Programează-te ACUM la o sesiune 1:1 printr-un simplu EMAIL.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *