Am inceput sa le citesc copiilor inca de cand aveau sub 1 an. Desigur ca pentru varste asa mici am ales si aleg in continuare carticele cu poze multe si mari, cu doar 2-3 randuri de text. Iar de multe ori nu apuc sa il citesc nici pe acela, fiindca paginile sunt rasfoite cu repeziciune. Dar sunt convinsa de asta: Copiii invata sa citeasca mai repede daca le citim zilnic.
Cititul, un joc care le face placere
Imi amintesc cand era mic S., cum dadea paginile curios inainte si inapoi, cum ne uitam la o imagine de la o poveste si apoi saream la alta, si tot asa. Era un „joc” care lui ii facea placere, iar pe mine ma multumea ca statea linistit intr-un loc. In plus, aveam ocazia sa ii povestesc despre personajele sau obiectele din poze, numeam lucruri si el repeta caraghios dupa mine.
Cu timpul a inceput sa aiba mai multa rabdare, sa imi permita sa ii citesc povesti scurte, iar de multe ori se indragostea de cate o carte si o vroia doar pe aceea zile la rand, citeam pana memoram textul. Si-a pastrat obiceiul acesta. Chiar si acum, cand ii place ceva alege aceeasi carte iar si iar, si citim povestea si de 5-6 ori la rand. Iar el se amuza de fiecare data la anumite replici, cand eu schimb tonul vocii, ma imita si ma roaga sa ii arat unde scrie un anumit lucru.
Deci e adevarat: Copiii invata sa citeasca mai repede daca le citim zilnic
Intr-una dintre carticelele lui preferate este un text care face trimitere la somn, si cum el nu are chef sa doarma de multe ori, ma invita sa pun degetul pe cantec de fiecare data, de teama sa nu inventez eu povestea ca sa il bag mai repede la culcare… Apoi ma intreaba cand va invata el sa scrie si urmareste cu degetelul randurile, recitand caraghios replicile sale favorite.
Piticul se alatura si el curios clubului de lectura, dar cum acum S. are rabdare sa asculte o poveste cap coada, iar cel mic face exact ce facea fratele sau la varsta asta, finalul este aproape. Si se termina cu plansete fie din partea unuia, fie din a celuilalt, pentru ca unul vrea sa rasfoiasca, in cautare de rate, berze sau pisici, iar celalalt doreste sa asculte in continuare povestea.
Testati si vedeti ce si cum vi se potriveste!
Avem si momente in care stau amandoi linistiti sa citim. Dar putine si scurte. Asa ca prefer sa ii „prind” pe rand. Ii citesc celui mare seara, cat timp celalalt se joaca linistit pe covor si nu are chef de rasfoit. Iar celui mic ii citesc la pranz, cand frate-sau este la gradinita si noi putem cerceta linistiti imaginile in orice ordine doreste (cel mai des de la coada la inceput). Atunci putem imita toate animalele si descrie obiectele inconjuratoare.
Ambii copii au invatat o groaza de lucruri in timpul lecturii, iar multe cuvinte le-au retinut mai usor dupa ce le-am repetat sau explicat aratandu-le poze. Mi se pare un mod minunat de a petrece timpul cu copiii, mai ales ca acum avem la dispozitie o multime de carticele educative.
Asa ca nu uita: Copiii invata sa citeasca mai repede daca le citim zilnic!