Psihologia din spatele fumatului

cum ma las de fumat

Disclaimer: textul este scris din prisma unui nefumator. Sper ca acest lucru sa nu te impiedice sa il parcurgi pana la capat. Din contra, imi doresc sa te faca si mai curios. Vei intelege mai bine de ce EU nu m-am apucat deloc de fumat. Iar pe parcurs iti voi da cateva sugestii. Care sper sa iti fie de folos. Sa te ajute pe tine sa faci alegeri constiente. Daca te-ati intrebat vreodata: cum ma las de fumat citeste in continuare! Poate te ajuta. Sau poate nu. Dar nu pierzi nimic daca incerci, asa-i?

Nu este despre tine

Asadar… in primul rand as vrea sa iti spun ca fumatul nu este despre tine. Este despre altii si despre ce ti-ar placea tie sa fii. Asa incepe totul. Am fost si eu pe acolo. Si tu. Cu totii am fost. Doar ca… vezi tu, unii sunt mai curiosi. Altii mai curajosi. Altii mai constienti, mai responsabili sau, din contra, rebeli… Indiferent din ce categorie ai facut parte, cert e ca te-ai apucat de fumat. Sau nu 🙂

Dar esti sigur ca ai facut asta constient?

Vom incepe o scurta calatorie catre tine. Calatorie care sper sa te ajute sa te regasesti si sa alegi in continuare drumul cu care TU rezonezi. Indiferent daca la capatul lui vei sarbatori cu un pahar cu apa sau tot cu o tigara. Decizia este doar a ta. Intentia mea nu este si nu a fost nicio clipa sa te fac sa te lasi de fumat. Ci, asa cum am spus deja, sa te ajut sa constientizezi anumite lucruri.

Esti pregatit?

Voi incepe cu 3 intrebari esentiale. Te rog sa iti iei putin timp de gandire inainte de a iti raspunde. Si fii cat se poate de sincer. Pentru tine o faci. Si nu e nimeni acolo care sa te judece. Doar tu stii Adevarul si ceea ce te-a determinat sa faci asta.

1. DE CE te-ai apucat de fumat?
2. CAND ai fumat prima data?
3. Cu CINE erai cand ai facut asta?

Ca sa iti fie si mai usor de atat, ia o foaie si un pix! Scrie fiecare intrebare si pune raspunsul sub ea.

In momentul in care notam lucrurile le constientizam mai bine. Putem reflecta mai usor asupra lor si ajungem facil la miezul problemei.

Apropo de miez… cred ca pana in punctul acesta al lecturii te-ai intrebat deja:

“Cine mai e si asta si ce o doare pe ea daca fumez sau nu? Oricum e nefumatoare, deci habar nu are despre ce vorbeste.”

Ai dreptate. Eu nu mi-am pus intrebarea: cum ma las de fumat. Pentru ca sunt nefumatoare. Dar am ales sa fiu asa. Cu totii avem posibilitatea de a alege. Dar vei fi linistit doar atunci cand esti si constient si impacat cu alegerile facute. De ce m-am gandit sa scriu despre asta? Pentru ca aud o multime de oameni in jurul meu care se chinuie sa renunte, dar nu pot. Si din discutiile cu ei constat ca multi habar nu au ce vor. Nici macar nu stiu de ce fumeaza. Primesc raspunsuri precum: “pentru ca imi place, pentru ca pot sau din obisnuinta”.

Repet! Fiecare stie ce e cel mai bine pentru el. Dar… vei fi mai impacat daca alegi in mod constient.

So…

1. DE CE te-ai apucat de fumat?

Ca sa raspundem la asta, trebuie sa incepem intai cu: Pe cine ai vazut prima oara fumand?

Iti mai amintesti ce varsta aveai tu la vremea aceea?

Cine era persoana respectiva?

Ce facea?

Cum era imbracata?

Era fericita, parea linistita, vesela, degajata, sigura pe ea…

Ce sentiment ti-a transmis?

Mi-l imaginez pe copilul meu cand va fi mare incercand sa retraiasca o scena care l-a impresionat acum.

Il observ cum il priveste pe taica-sau cum ciocneste un pahar cu vin cu ceilalti invitati la cina. Un om inalt, bine facut, sigur pe el, care vorbeste degajat cu cei din jur. Intretine atmosfera si transmite emotii pozitive tuturor. Copilul analizeaza postura acestuia, ii simte emotiile si incearca sa il imite in jocul lui, luandu-si bucataria mica de jucarie si turnand in pahare putina apa din sticla cu tuturoi. Apoi il serveste pe frate-sau mai mic si il indeamna sa dea si ei noroc. La fel ca oamenii mari.

Stiti cum se spune: “da-mi Doamne mintea de pe urma… dar cu varsta de acum!”

Ce l-a atras pe el mai mult a fost, de fapt, nu faptul ca ei beau ceva interzis lui. Fiindca putea sa fie la fel de bine suc. Dar pozitia lui, emotia pe care o transmitea el. 

Isi dorea sa fie ca el, sa il imite. Sa ajunga pe aceeasi pozitie.

Gandeste-te cu atentie la persoana aceea care te-a impactat! Si fa tot posibilul sa o analizezi cu mintea de acum. Gandeste-te ce anume ti-a placut la ea. Ce emotii ti-a transmis? Aveau emotiile acelea legatura cu tigara sau cu tot ce reprezenta persoana la momentul respectiv? Era sigura pe ea datorita cunostintelor, statutului… Sau al fumului pe care il inspira si expira? Ce ai vazut tu atunci, de fapt?

In general scriu despre experientele noastre, si despre copii. Si pot privi astfel subiectul din doua laturi:

      • ca mama;

      • ca persoana tentata de a fuma, in copilaria mea.

    Sa le luam pe rand. Ca mama, iti pot spune ca cei mici sunt foarte atrasi de absolut tot ce fac adultii. Indiferent daca vad ca cei mai mari merg sa hraneasca porumbeii din parc si sa ajute persoanele nevoiase… Sau daca obisnuiesc sa goneasca mereu cainii vagabonzi si sa cerseasca… Ce crezi?

    Copiii vor fi tentati sa faca fix acelasi lucru. Fiindca asta au vazut la cei din jur.

    Si ei nu stiu sa faca altceva. In primii ani de viata, ei nu au capacitatea de a cerne informatiile. Nu stiu daca ceea ce fac cei din jur este bine sau este rau. Pur si simplu iau lucrurile de bune. Sunt atrasi de emotia cu care parintii, fratii mai mari sau ceilalti adulti din jur, transformati in supereroi – fac anumite lucruri. Si vor dori sa ii imite. Indiferent ca e bine sau nu ceea ce fac acestia. Deci atentie la puterea exemplului, indiferent despre ce este vorba in viata.

    Analizeaza!

    In ceea ce priveste cea de a 2-a situatie, imi amintesc de doamne care veneau in vizita la mama, pe vremea cand eram copil. Avea cliente din toate categoriile sociale. Si imi placea sa le admir pe cele care erau imbracate bine, aranjate si care vorbeau elevat. Unele dintre ele fumau. Si capatau adesea un aer usor misterios, invaluite in fumul greu de tigara care ne invada sufrageria. Le analizam de fiecare data cu atentie si imi placea sa stau in jurul lor. Desi mamei la vremea aceea nu prea ii convenea sa raman gura-casca atunci cand venea cineva in vizita. Mai aveau de discutat si subiecte de oameni mari. Iar eu trebuia sa imi fac temele.

    Citeste in continuare pentru a-ti raspunde la intrebarea: cum ma las de fumat. Raspunsul e la tine. 

    Ce iti placea de fapt?

    Norocul meu a fost ca la noi veneau zilnic multi oameni. Si am avut ocazia sa analizez diferite tipologii. Si sa constientizez ca, de fapt, ceea ce imi placea mie era altceva. Si anume felul lor de a relationa, de a se face placute, de a povesti, de a vorbi. Nu tigara ma atragea, de fapt, ci toate celelalte aspecte. Si am realizat asta in momentul in care am constatat ca sunt oameni cu aceleasi caracteristici, dar care NU fumau. Cred ca asta a fost definitoriu in alegerea mea. Fiindca, de altfel, am avut in casa tot timpul un fumator inrait (care a renuntat de tot de cativa ani) si un nefumator.

    Deci as fi putut sa aleg oricare dintre cai, fiindca am avut modele pentru ambele variante. In plus, te rog sa ai mereu in minte un lucru: daca vrei sa ajungi ca cineva, incepe de unde a inceput el, de jos. Studiaza intai ca el, analizeaza-i comportamentul si reactiile! Intreaba-l care a fost parcursul lui! Nu incepe intai cu un obicei pe care il are, si de care poate isi doreste si el sa scape!

    Sa fi fost oare curiozitate?

    Evident ca, in multe cazuri, intervine si curiozitatea, apoi placerea.

    Am auzit persoane care au spus: “sunt orientata sa incerc orice. Am experimentat, mi-a facut placere si am continuat”. Perfect de acord. Nu scriu asta ca sa te contrazic. Felicitari daca ai facut-o constient. Am si eu slabiciunile mele, ca orice om. Cine e perfect sa arunce primul cu piatra! Dar… daca ti-a trecut vreodata prin cap ca ai putea sa te lasi de fumat, din motive financiare sau medicale, iti recomand sa citesti in continuare.

    Acum, ca ai stabilit care este persoana care te-a influentat cel mai mult in decizia ta de a te apuca de fumat, gandeste-te, te rog:

    DE CE te-ai apucat sa faci asta?

    Am inteles ca ti-a transmis un sentiment puternic de admiratie, de inspiratie, o emotie atat de puternica incat te-ai hotarat sa o imiti. Dar de ce? Care este adevaratul motiv pentru care ai facut asta?

    Fa acest exercitiu seara, inainte de culcare. Asaza-te confortabil, inchide ochii si intoarce-te la ziua in care ai pus tigara in gura pentru prima oara.

    Gandeste-te: de ce m-am apucat de fumat? Ce am vrut sa demonstrez?

    Ce dorinta neimplinita aveam la vremea aceea, ce aspiratii, ce ganduri ma macinau si nu le-am putut face fata? Raspunde-ti sincer! Care era acea dorinta arzatoare a ta la care nu puteai ajunge?

    Ce vis ai acoperit cu fumatul? Sau… in completarea carui vis ai crezut ca vii procedand asa?

    2. CAND ai fumat prima data?

    Intrebarea legata de CAND este cat se poate de serioasa. Multi raspund cu lejeritate ca din vremea liceului, altii de 5 ani, de 20 de ani sau de cand se stiu. Indiferent de cand faci asta, vreau sa fii constient ca nu e nicio problema. E perfect in regula ca s-a intamplat asa. Deoarece convingerile, gandurile pe care le-ai avut in punctul X ti-au influentat actiunile, iar rezultatul esti tu cel de azi. Nu poti face nimic in privinta asta. Ceea ce poti face, totusi, este sa schimbi cateva ganduri limitative, si anume:

    Eu fumez dintotdeauna, nu pot renunta acum.

    Altii au putut, eu nu pot.

    Am mai incercat si altadata, dar tot nu mi-a iesit. Oricat as incerca, mereu ma reapuc…

    DA. Totul este perfect adevarat. Atata timp cat tu crezi asta. Henry FORD are un citat motivational foarte puternic pe tema asta, pe care eu il iubesc: “Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right.” (Indiferent daca tu crezi ca poti sau ca nu poti, ai dreptate). Deci nu te contrazic. Fa exact cum simti. Dar totul incepe cu schimbarea gandirii, cu regasirea echilibrului interior, cu atingerea potentialului tau.

    Ce-ar fi daca, in loc sa spui: “Eu fumez dintotdeauna, nu pot renunta acum” vei spune: “Am fumat mare parte din viata mea, dar sunt constient ca eu sunt propriul meu stapan si pot hotari in orice moment cand sa ma opresc. Si imi dau voie sa ma eliberez de acest viciu acum”. Si repeta-ti asta in fiecare zi. Noteaz-o undeva si pune-o la vedere, ca sa iti intre bine in minte.

    TU poti hotari in orice moment cand sa te opresti.

    Esti singurul care poate face asta. Nu astepta ziua de maine. Nici altceva din exterior care sa iti influenteze decizia. Actioneaza ACUM. Maine va interveni din nou mintea constienta si frica de necunoscut, care te impiedica sa iesi din zona de comfort.

    “Altii au putut, eu nu pot”. E cea mai mare tampenie pe care am auzit-o vreodata.

    Si imi permit sa spun asta pentru ca am spus-o chiar si eu de nenumarate ori. A fost nevoie de luni, de ani intregi de munca, de lucru cu mine ca sa inteleg ca si eu pot. Dar nu ca POT pur si simplu, ca nu de aici vine gandirea asta limitativa. Ci din faptul ca ne comparam cu ceilalti din jur in momentul in care ei sunt deja intr-un anumit punct. Deci noi ne comparam cu ei cand ajung de la punctul A la C sau la D, cand de fapt ar trebui sa ne comparam cu ei cand erau in acelasi punct ca noi acum, respectiv la A. 

    E o gandire limitativa peste care, daca vei reusi sa treci, vei avea de castigat pe multe planuri. Asadar, cand vorbesti cu X despre faptul ca s-a lasat de fumat, intreaba-l nu doar de cat timp si cum a reusit, ci care au fost motivele reale pentru care a facut asta. Daca sunteti aproapiati, intra putin mai adanc in subiect si vezi ce emotii, ce ganduri au stat la baza deciziei lui. Si lucreaza cu tine in acest sens. Lucreaza zilnic, si vei avea rezultate. Mintea noastra lucreaza la gandurile pe care i le transmitem. Transmite-i mintii tale ca poti!

    Exercitiu:

    Imagineaza-ti momentul in care te vei fi lasat de tigari. Fa un exercitiu de imaginatie. Ai trecut deja peste etapa: cum ma las de fumat. 

    Asadar: Cum te simti? Esti mai sanatos? Esti mandru ca ai reusit? Te simti mai liber, mai fericit? Noteaza pe o foaie modul in care te simti. Si citeste zilnic, ca sa ti se intipareasca in minte. Iar apoi incepe pur si simplu sa te comporti ca un nefumator!

    Ai analizat vreunul pana acum? Poate ar fi timpul sa incepi.

    Mergi la sala, plimba-te mai mult, concentreaza-te pe alimentatie mai sanatoasa, bea apa dimineata imediat cum te trezesti si asa mai departe. Inlocuieste vechiul obicei care iti umplea timpul si iti tinea mintea ocupata cu ceva productiv. Sigur iti vine vreo idee. De preferat sa fie ceva legat de o pasiune a ta.

    “Am mai incercat si altadata, dar tot nu mi-a iesit. Oricat as incerca, mereu ma reapuc…” Vezi tu, gandurile acestea limitative au legatura stransa cu faptul ca: nu prea ai idee clara despre cine esti si ce vrei sa faci. Imi pare rau daca suna ciudat, dar in mare cam asta e Adevarul. Inainte de a renunta, ia-ti cateva zile (nu mai mult de o saptamana, fiindca altfel vei amana la nesfarsit) in care sa iti raspunzi la cateva intrebari simple, dar fundamentale:

    Care este viziunea ta de viata?

    Care este cel mai mare vis al tau si ce ai de gand sa faci pentru a-l atinge, de ce ai avea nevoie sa faci pentru a obtine rezultatele dorite? Cum te ajuta fumatul in tot acest proces? Astea sunt doar cateva dintre intrebarile la care ai nevoie de raspuns. Este un process lung si complicat. Posibil sa ai nevoie de ghidare in acest sens, sa descoperi ca nu esti implinit in mai multe dintre ariile esentiale ale vietii, sa constientizezi ca fumatul este un refugiu, la fel cum ar putea fi cititul unei carti sau ascultarea unor citate motivationale, si nu o unealta de care te poti folosi sa ajungi la anumite rezultate.

    Odata ce vei constientiza aceste lucruri, fa-ti un plan concret de actiune catre obiectivele tale si incearca sa iti tii o agenda cu programul zilnic. Noteaza in agenda cu ce ai putea inlocui fumatul, si descrie fiecare actiune de fix atatea ori cat este nevoie. De exemplu, daca fumai de 30 de ori pe zi, vei avea 30 de campuri in care vei descrie, concret, ce vei face in acel timp.

    Cam asa:

    Dimineata, la trezire: Fara tigara = un pahar cu apa plata cu lamaie, baut cu inghitituri mici, in timp ce privesc pe fereastra.

    Dupa micul dejun: Fara tigara = 5 minute de ascultat/citit stiri in mod constient, in care voi respira profund, abdominal.

    Ajuns la birou: Fara tigara = stat de vorba cu colegii si povestit cat de minunata este ziua de azi SAU ascultam impreuna o melodie care sa ne binedispuna, in timp ce ei fumeaza, tu privesti cerul. De cand nu l-ai mai analizat?!

    Pauza de la ora 10: Fara tigara = brainstorming cu colegii de munca sau ascultat un podcast motivational la casti, timp de 5-10 minute sau scurta meditatie sau cateva exercitii de stretching.

    Fa orice simti nevoia, dar actioneaza intentionat. Daca nu iti tii un program in care sa notezi tot, vor fi momente in care te vei simti dezorientat si, nestiind ce sa faci, vei fi tentat sa te intorci la vechiul obicei. Prin natura lor, oamenii sunt mult mai confortabili cu ceea ce cunosc, decat cu ce nu cunosc. Asa ca nu iti fie teama! Va fi bine. Fa asa cum simti, atunci cand esti pregatit.

    3. Cu CINE erai cand ai facut asta?

    Iata ca, usor usor, am ajuns si la cea de a treia intrebare. Sunt sigura ca stii exact momentul in care ai pus tigara in gura. Si… daca intuiesc bine, mai era cineva cu tine acolo. Fie ca era tot un incepator, fie persoana care te-a invatat efectiv cum se face, te rog sa te gandesti la motivele pentru care ai ales compania acelei persoane. In decursul vietii, au fost destule momente in care m-am simti exclusa din anumite cercuri pentru simplul fapt ca NU fumam. Si acesta poate fi un motiv suficient de puternic pentru unii oameni ca sa continue sa fumeze. Teama de a nu fi exclusi din anumite cercuri.

    Ei bine, da-mi voie sa iti spun ca, daca intr-adevar rezonezi cu o anumita persoana, vei ramane in preajma ei chiar daca esti nefumator. Sau invers. Sunt sigura ca, de cand fumezi, au fost in preajma ta si nefumatori. Ei cum au reusit? Incepe prin a analiza comportamentul acestora.

    Nu trebuie sa tragi din pipa ca sa poti purta o discutie cu cel de langa tine. In timp, ca sa trec peste aceasta limitare: de a sta ca nefumator printre fumatori, am inceput sa ma ofer singura sa ii insotesc la fumat, doar ca sa le tin companie. Imi luam paharul cu apa si profitam de cateva minute de conversatie. Desigur, atunci cand discutiile sunt inteligente si productive. Altfel, da-mi voie sa iti spun ca multi fumatori pierd pur si simplu timpul la tigara… iar tu ai atatea lucruri importante de facut. Poti fi interesant, haios si in centrul atentiei si FARA sa fumezi. Depinde doar de tine.

    Fructifica la maxim fiecare minut facand altceva mai bun, mai productiv, adaugandu-ti valoare si crescand pe interior.

    Daca nu ai nicio ideea despre ce ai putea face, poti incepe prin a citi o carte de dezvoltare personala sau pur si simplu sa incepi sa lucrezi cu tine si la pasiunile tale.

    In definitiv, cu sau fara tigara, tu esti aceeasi persoana. Doar ca m-as bucura foarte tare sa fii impacata cu gandul de a fuma sau de a nu fuma si sa alegi constient, in functie de nevoile si obiectivele tale. Succes!

    Eu sunt de parere ca, avand mindset-ul potrivit, poti schimba si atrage orice in viata ta.

    Citeste AICI cum noi am reusit sa schimbam stilul de viata. Complet. Intr-un timp foarte scurt. Pentru ca am avut un DE CE puternic.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *